Patócs Autóház Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. ŠKODA FABIA RS Rally2: A Rally királynője
2022.06.23.
Újdonság a ŠKODA-ról

ŠKODA FABIA RS Rally2: A Rally királynője

Lerántották a leplet az új generációs Fabia RS Rally2 versenyautóról. A nemzetközi ralisport második legerősebb szériájában, a Rally2-ben rajthoz álló modell a legfejlettebb, amit a gyár valaha épített.

ŠKODA

A Skoda alig több mint egy éve mutatta be a Fabia negyedik generációját, és csak idő kérdése volt, hogy a szupermini mikor öltözik versenyruhába. Ez a nap végre eljött, hiszen a cseh márka bemutatta az új Fabia RS Rally2-t, amely bár ugyanarra az MQB A0 platformra épül, a szubkompakt ferdehátú masszív változásokon ment keresztül. A Mamba zöldbe öltöztetett zsebrakéta közel kétszer annyi leszorítóerőt kapott, mint elődje.

Míg az utcai autó kizárólag elsőkerék-hajtással érkezik, és 150 lóerő a csúcsteljesítménye, addig a Fabia RS Rally2 AWD-s gép, 291 lóerővel. A motivációról egy négyhengeres motor gondoskodik, amelynek 1,6 literes lökettérfogata megfelel az előírásoknak, és hatalmas, 430 newtonméteres nyomatékot pumpál ki magából. A motor a VW-csoportból ismert 2.0 TSI motoron alapul, és az erőt egy ötfokozatú szekvenciális sebességváltó jóvoltából mindkét tengelyre továbbítja.

A Skoda motorsport részlege a Fabia RS Rally2-t első és hátsó mechanikus differenciálművel szerelte fel. Mondani sem kell, hogy a futómű teljesen megváltozott az utcai autóhoz képest, míg a kerékméret vagy 15 colos (300 mm-es tárcsákkal) a kavicsos versenyeken, vagy 18 colos (355 mm-es első és 300 mm-es hátsó tárcsákkal) az aszfalton való versenyzéskor.

Az FIA előírásainak való megfelelés érdekében a Fabia RS Rally2 82,5 literes üzemanyagtartálya nejlonból és méretre gyártott gumiból készült, a belsejében speciális habbal, amely csökkenti az üzemanyag szivárgásának kockázatát. A tartály háza kevlár és üvegszál kombinációjából készült, míg a felhasznált üzemanyag 100 százalékban szintetikus, teljesen megújuló forrásokból származó.

 
A végsebesség nyilvánvalóan nem elsődleges szempont egy raliautó esetében, ezért a Fabia RS Rally2 maximális sebessége mindössze 200 km/h. A gyorsulás maximalizálása érdekében rövid áttételezéssel rendelkezik, és egyedi felfüggesztést kapott MacPherson rugókkal az első és a hátsó tengelyen. Mint látható, lényegesen szélesebb, mint az utcai modell, és a jobb légáramlás érdekében tetőnyílással rendelkezik, amely friss levegőt juttat az utastérbe.

Ne fűzzön senki túl nagy reményeket egy új Fabia RS-hez, mivel nem fog megtörténni. Körülbelül egy évvel ezelőtt Thomas Schäfer, az ex-Skoda vezérigazgató kizárta a hot hatch visszatérését, arra hivatkozva, hogy túl nehéz lenne üzleti érveket felhozni mellette. Emlékeztetnénk azonban, hogy a VW még mindig árulja a Polo GTI-t, kizárólag DSG-s modellként, 207 lóerővel és 320 Nm nyomatékkal.

Image
Image

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.